EternaMoldova

Acasă » Despre

Despre

Reclame

md59 – ot Vinatori

( Site-ul e in stadiu de creare… Ideile pozitive, vizavi de aranjament, sunt salutabile: <dascalu.mi@gmail.com>Merci)

 Moldova,  consacrata de Dumnezeu :

Localizare a Moldovei

Doar poporul poate decide modificarea hotarelor ei.

Durerea celor multi, Moldova

Nu stiu cum ocarau, la un cuvant, pe cel vinovat in Valahia Minor.

In sat Vanatori, Nisporeni, unde am copilarit pe timpurile slavitei Republici Sovietice Socialiste Moldovenesti (R.S.S.M.), am prins ca obicei de la cei batrani,vorba cu turcul. Se intampla inca sa o mai auzi si azi, ea pastrandu-se in uzul curent al bastinasilor, chiar la anul 2013 d Cr. Astfel, la o greseala oarecare esti apostrofat cu o replica severa – „mai, turcule„. Iar la o graba cam pripita, s-a obisnuit a spune – „hai, ca nu da turcul„.

Putem deduce, prin urmare, ca sintagma cuprinde in plenitudinea sa expresia rauului. Dar cu ce-i de vina acum turcul? Desi patimile celor peste 300 de ani sub jug otoman explica chestiunea in toata gravitatea sa. Apoi, pe langa impovararea cu nevoi, uite ca ni s-a imbogatit folclorul.

Dar imprejur iscau si alti rapitori. In 1775 austriecii ne-au luat Bucovina. In 1812 Rusia Tarista ne-a sfasiat Tara – din ce  ramase, in doua. Interfluviul Nistru-Prut a fost anexat la lacomosul Imperiu. Pentru a ne deosebi de vatra, rusii ne-au privat de nume, proclamandu-ne „Basarabia„. Tertipul lor politic a extins fraudulos numele litoralului basarabean pana la Hotin si Cernauti.

Roata vremii se intoarce insa, cate odata, la locul sau. Iata ca in 1918 instinctul sangelui a facut ca strabuna Moldova sa se refaca. Cei doi copii rapiti, i s-au intors acasa. Asemenea vremurilor eroice ale lui Stefan cel Mare si Sfant, am devenit din nou Moldova si am fost o Tara.

Dar n-a fost sa fie, caci maretia lui Dumnezeu, se stie, ne pune adesea la grele incercari. Linistea n-a durat decat 22 de anisori. La 28 iunie 1940 intemperiile vremii s-au rostogolit iarasi pe capul nostru, cotropitorul luandu-ne, pe langa Basarabia, nordul Bucovinei si Tinutul Herta.

De data aceasta, culoarea rose in care a vopsit revolutia bolsevica mentalitatea rusului, l-a facut mai prudent. Ca sa previna in viitor o noua intregire a pamanturilor moldovenesti furate, le-a dispersat. In lipsa oricaror temeiuri legale, la 4 noiembrie 1940, Prezidiul Sovietului Suprem al U.R.S.S.acorda arbitrar Ucrainei (pentru ce, Doamne?) nordul Bucovinei cu Tinutul Herta, o parte din Transnistria, precum si Basarabia istorica (Bugeacul). Intrebarea cu Insula Serpilor si o parte a deltei Dunarii se rezolva de la sine, in folosul celui puternic; Ucraina le acapara. In jurul Chisinaului ramane un petec de pamant, proclamat de int-rus, in bataie de joc, „libera” incarcerata R.S.S.M.

Stimate cititorule. Spune, te rog, daca inflacarata fraza cu turcul mai are vre-un sens? Expresia raului contemporan, de la 1940 incoace, pentru moldoveni devine rusul. Regulile  de politete, de si cele de buna purtare, ne obliga categoric la rectificarea corespondentei. Astazi, la o greseala comisa cu voie sau fara de voie, urmeaza sa atentionam paratul- „mai rusule„.

Si daca… a fost sa moara „ursul„, ziua de 27 august 1991 n-a adus Moldovei bucuria si frumusetea Unirii. Mancurtii prefera dulceata propriei proslaviri, vanzandu-si neamul pe grosi arginti. Ratacit sufleteste, poporul a luat-o razna, la negru in strainatate. Pamanturile instrainate au ramas abandonate.

Site-ul ma ajuta ca, in limita competentelor si cu suportul adevarului, sa aspir la intregirea pamantului stramosesc. Sunt ferm convins ca nu e bine sa o faci pe-a mortului in papusoi cu „Maldova” de pe circumscriptia Bacioiului. Impreuna cu oamenii de buna credinta, continui sa cred ca Moldova e una, de cand lumea.

Mihai Dascalu pixel Sprijiniți F.N. pixel Sprijiniți F.N.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: